Wat is aikido?

Onze vereniging

De leraren

Onze dojo

Trainingstijden

Veelgestelde vragen

Info in English

Mail Jiriki

pijltje naar links
   
pijltje naar rechts

Veelgestelde vragen

Vragen m.b.t. de Beginnerscursussen

Kan ik een keer meedoen?

Dat is meestal mogelijk in een groep die bij je voorkennis past. De eerste kennismakingsles is altijd gratis. Neem graag van tevoren met ons telefonisch of per mail contact op, om af te spreken wanneer je kan komen.

Ik ben niet sportief / heb een slechte conditie. Is dat bezwaarlijk voor het meedoen aan de beginnerscursus?

Dat is zeker niet bezwaarlijk, omdat je juist in de cursus leert niet met spierkracht te werken maar vanuit de kern van het lichaam. De warming-up is er niet op gericht je lichaam te trainen maar juist soepel en ontspannen te maken. Zo leer je ook zo efficiënt mogelijk met je energie om te gaan. Daarnaast is het voor ons zeer belangrijk dat iedereen leert zijn eigen lichaam en lichaamsgrenzen te respecteren en elke oefening zo te doen dat het voor jezelf goed voelt.
Na de cursus zal je merken dat je daadwerkelijk al een stuk soepeler geworden bent. De nodige conditie ontstaat vervolgens vanzelf.

Wat moet ik meenemen of aandoen?

Makkelijk zittende vrijetijds kleren zoals een joggingbroek en t-shirt of sweatshirt is voor de cursus voldoende. Een korte broek is over het algemeen onaagenaam ivm. rollen over de mat. We trainen op blote voeten maar in uitzonderingen mag je ook je sokken aanhouden. Heb je nog een oud pak van een vroegere vechtsport dan mag je die ook aandoen. verder is het gewenst om alle sieraden (voor zover mogelijk) af te doen en waardevolle dingen voor de zekerheid thuis te laten of mee de Dojo in te nemen.

(Wanneer) Moet ik me voor de beginnerscursus opgeven?

Je bent altijd welkom en voor het deelnemen aan een open les is het niet nodig je op te geven. We vinden het wel fijn als mensen van tevoren even bellen of e-mailen. Dan hebben wij een indruk hoeveel mensen wij kunnen verwachten.

De cursus is al gaande. Kan ik alsnog meedoen?

We zijn eraan gewend dat ook tijdens een cursus nog steeds mensen instromen die er te laat van gehoord hebben. Dus neem gerust contact met ons op.

Ik doe nog een andere vechtsport. Is dat met Aikido verenigbaar?

Het kan zowel voor- als nadelen hebben. In het algemeen hangt het af van je eigen visie, hoe je in je andere vechtsport traint en wat je in jezelf wilt ontwikkelen. Dit is bij iedereen verschillend. Sommige leden bij ons combineren Aikido met T'ai Chi, Hapkido en Jiu Jitsu. Anderen hebben ooit Pencak Silat, Taek Wondo en Karate gedaan. In onze benadering van het Aikido leer je vanaf de beginnerscursus al om met zo min mogelijk krachtsinspanning te werken en vooral de aanvaller het werk te laten doen. Dat is tegelijk het moeilijkste wat in het Aikido te leren is, waardoor Aikido ook veel minder 'sportief' is dan andere vechtsporten. Mits je bereid bent dit principe toe te passen zal je vaststellen dat je ook je andere vechtsport anders leert benaderen, namelijk veel meer ontspannen, rustiger en efficiënter.

Wat kan ik in de beginnerscursus verwachten?

Ademoefeningen, een programma om je lichaam ontspannen en soepel te maken, coördinatieoefeningen, het juiste staan en draaien vanuit je bekken, krachtsinspanningen uitvoeren vanuit je bekken, ontspannen leren rollen, basis aanvallen en basis technieken uitvoeren. Daarnaast doet de cursus een beroep op je concentratie en een reeks bewustwordingsprocessen m.b.t. bewegen en ontspannen. Naast een goede basis om vervolgens aan de gewone Aikido trainingen deel te kunnen nemen heeft de cursus ook positieve invloeden op je algemene lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Zijn de trainingen leeftijdsgebonden?

Vanaf ongeveer 16 jaar kan iedereen bij ons meedoen. Specifieke jeugdgroepen hebben wij momenteel niet. Aikido is een van de weinige krijgs- of zelfverdedigingskunsten waarin je steeds beter wordt naarmate je ouder wordt. Een maximum leeftijd bestaat daarom niet. Ook boven de vijftig kunnen mensen nog gerust met Aikido beginnen.

Ik kan niet elke keer meedoen. Heeft het dan wel zin om mij voor de cursus op te geven?

Dat maakt niet zoveel uit, de cursus is zo opgezet dat je wel een les kunt missen. Heb je alsnog niet de mogelijkheid om regelmatig te komen en je hebt een (groot) deel van de cursus gemist dan mag je aan de volgende cursus weer (gratis)meedoen. En als je na beëindiging van de cursus lid wordt van Jiriki dan is de deelname aan de beginnerscursussen altijd gratis.

pijltje naar links
   
pijltje naar rechts