Wat is aikido?

Onze vereniging

De leraren

Onze dojo

Trainingstijden

Veelgestelde vragen

Info in English

Mail Jiriki

pijltje naar links
   
pijltje naar rechts

Onze vereniging

Aikido vereniging JIRIKI werd tien jaar geleden (april 1992) opgericht door Emil Drohm (3e Dan, links op de foto) en Regina Kursch (2e Dan, rechts op de foto).Onze Aikido vereniging JIRIKI werd twintig jaar geleden (april 1992) opgericht door Emil Drohm (3e Dan, links op de foto) en Regina Kursch (2e Dan, rechts op de foto). Zij gaven er meer dan tien jaar lang vorm aan. Tegenwoordig gebeurt dit in principe door Regina en Jan (2e. Dan,midden) .Maar omdat Regina heel vaak voor haar eigen ontwikkeling in het buitenland is ook veelal alleen door Jan

De naam JIRIKI komt uit het Japans en is een middeleeuwse Zen term. Het betekent: 'Vertrouwen in het ZELF' ontwikkelen. Met het Zelf wordt je kern bedoeld, wie je werkelijk bent. Dit is in onze vereniging een belangrijk uitgangspunt, het leren op je eigen, innerste te vertrouwen, leren jezelf te zijn en hetgeen wat je leert voor jezelf werkbaar te maken. De aanvallen, verdediging en technieken zijn middelen hierin. Het is daarbij belangrijk dat je een open, nieuwsgierig kritische houding ontwikkelt. Neem niets voetstoots aan maar ervaar zelf.

In de manier waarop wij trainen staat het leren gebruiken van het lichaamsgewicht en bewegen vanuit het bekken voorop. Vandaar dat er veel aandacht is voor het losmaken van het lichaam om zo vrij mogelijk op elk moment in elke richting te kunnen bewegen. De nadruk ligt daarom ook op natuurlijke flexibiliteit en ontspanning van het lichaam, met als doel dat je met zo weinig mogelijk inspanning zo veel mogelijk kunt doen. Wij trainen daarom niet op conditie, maar conditie ontstaat doordat je leert je energie efficiënt te verdelen en ontspannen te bewegen.

Leerlingen en vrienden op de feestelijke training van het 10-jarig bestaan

Het mentale aspect is voor ons zeer belangrijk. Hoe open kun je blijven in bedreigende situaties? Hoe vrij kun je bewegen? Wordt je agressief, defensief of 'bevries' je? In hoeverre kun je dit toestaan? Het is onze ervaring dat meestal eerst het hoofd in de stress schiet en vervolgens het lichaam dit fysiek weerspiegelt. Het is daarom belangrijk dat je geest alert, rustig en volledig aanwezig kan blijven ondanks de dreiging of eventuele angst die je voelt, dat je leert toepasselijk te handelen wat er ook gebeurt.

Het trainen met wapens vindt bij ons plaats in een apart lesuur, waarin diegenen zich kunnen bekwamen die hiervoor voelen. Het gaat hierbij om Boken (houten zwaard) tegen Boken en Jo (stok) tegen Jo. Het gebruik van deze traditionele wapens in het Aikido is voor ons vooral van interesse om het mentale aspect te trainen. Ons aandachtspunt ligt niet op het beoefenen van kata's (vaste oefenpatronen) maar op het confrontatiemoment in de aanval en op het oefenen van je geest onder druk. Zo leer je 'aanwezig' te blijven in bedreigende situaties, een reële inschatting van de situatie en vertrouwen op je intuïtie.

Het meswerk wat we ook doen, stamt uit het Systema, omdat wij vinden dat dit meer de hedendaagse realiteit weerspiegelt en het heeft geen traditionele vorm maar is een vrije methode vooral gericht op reageren op onvoorspelbare aanvallen en situaties. Zodanig traint het zowel een sterke als creatieve geest

Onze wapentraining is in zijn aard zeer uniek.

pijltje naar links
   
pijltje naar rechts